Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co přinese Greenway Jizera?

O státním svátku jsem se s rodinou prošel po Greenway Jizera. Nebudu se pozastavovat nad tím, že pro stezku kolem vody nestačí český název, ani nad tím, že název Greenway povýší cestičku na proflákou turistickou destinaci. Pozastavit se však chci nad bezpečností návštěvníků tohoto turistického podniku.  

Při krátké cestě z Líšného do Malé Skály jsme několikrát uhýbali jezdcům na kolech, kteří si to mastili svých 50 km v hodině. Nic kolem je nemohlo zastavit. Ani "alibistická" značka v úzkém úseku s příkrým srázem nad řekou "cyklisto sesedni z kola".

Možná taková značka je pro tvůrce nebezpečných úseků dostatečným alibi pro případ odpovědnosti za zdraví a životy. Nicméně oni jsou ti, kteří nesou odpovědnost. Nebo nenesou?

Greenway koncipovaná jako stezka pro všechny, tj. pro cyklisty, pěší (např. i rodiny s dětmi), inlinisty, pejskaře atd. je výjimkou od dosavadního principu oddělovat pěší turistiku a cykloturistiku. Tato vize mnohkde i v Českém ráji našla naplnění a plně se osvědčila.

Pokud by Greenway měla pojmout výše uvedené cílové skupiny, musela by být širší, případně rozdělená do pruhů.

Chování návštěvníků na "Grýnveji" (nezbývá než to takto počešťovat a skloňovat) ukazuje, že málokdo chápe, že osobní svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Že např. venčení vlčáka na volno na veřejném prostranství je proti této svobodě. Chybí informační systém, návštěvní řád a instituce, která by na dodržování pravidel dohlížela.

Sám, jako místní obyvatel, se musím ptát. Co nám to do obcí přineslo a přinese? Jisté je, co to přináší již teď. Ztráta možnosti klidné rekreace podél řeky. Psí a lidské výkaly na přilehlých pozemcích. Zamyslel se někdo nad hygienickými aspekty? Zvýšený pohyb lidí sebou nese i kriminalitu do našich dosud klidných obcí. Chceme to? Bohužel, nikdo se nás na to ani nezeptal.

V masovosti a absenci pravidel se ztratilo i to podstatné - možnost pohodové relaxace v přírodě. Tedy jedna ze základních myšlenek Greenway.

Cestovní ruch (ale dobře dělaný) může přinést ekonomické příležitosti. Není však samospasitelný. Má své externality - což jsou třeba i ty exkrementy od psů na vašem pozemku. Obávám se, že pokud bychom analyzovali přínosy pro místní obyvatele, pohybovali bychom se za současných podmínek v hodně červených číslech.

Nezbývá než doufat, že se to změní.

Aleš Hoření

Autor: Aleš Hoření | sobota 11.5.2013 11:20 | karma článku: 6,14 | přečteno: 258x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x

Seznam rubrik